Предложения за посещение на интересни места в България или за екскурзия до Букурещ

„ИнТранс Сървисис“ предлага възможност за групови и индивидуални екскурзии до исторически и природни забележителности, музеи и манастири, зимни и летни курорти в България и Румъния с възможност за предварително планиране на маршрут.
Разгледайте нашите предложения за разходки до интересни места в България, екскурзия до Букурещ или шопинг в най-големите МОЛ центрове на Румъния.

Екскурзии в България

 

Басарбовски скален манастир “Свети Димитър”

Басарбовски скален манастир “Свети Димитър” до Русе
Цена: 26.00лв./13 euro (с изчакване до 90мин.)
Скалният манастир край село Басарбово е единственият действащ мъжки скален манастир у нас. Намира се на разстояние около 10 км от град Русе, по поречието на река Русенски Лом в близост до село Басарбово. Най-известният обитател на манастира е роденият през 1685 г. в село Басарбово св. Димитър Басарбовски, който прекарал целия си живот в светата обител.

Ивановски скални църкви

Ивановски скални църкви до Русе
Цена: 37.00лв./19 euro (с изчакване до 90мин.)
Ивановските скални църкви се намират на около 20 км от гр. Русе. Те се отличават с добре запазените си стенописи и представляват разклонена мрежа от малки скални църкви, параклиси и килии, издълбани на различна височина в скалите на забележителния каньон на река Русенски Лом.

Средновековен град Червен

Средновековен град Червен. Крепост Червен
Цена: 48.00лв./25 euro (с изчакване до 90мин.)
Червен е един от най-значимите военно-административни, църковно-културни и стопански центрове на Второто българско царство (XII – XIV в.). Той е разположен на висок скален рид, ограден от река Русенски Лом в село Червен, община Иваново, което се намира на около 30 км от град Русе. В резултат на упорит труд по време на дългогодишни разкопки и проучвания са разкрити: голям феодален замък, крепостни стени, подземни водоснабдителни проходи, обществено-административни сгради, 13 църкви, улична мрежа, жилищни сгради и работилници. Напълно запазена е триетажна крепостна кула.

Пещера Орлова Чука

Пешера Орлова Чука
Цена: ??.00лв./?? euro (с изчакване до 90мин.)
Пещера Орлова чука се намира на около 40 км от Русе, в близост до село Пепелина, община Две Могили. Пещерата Орлова чука представлява сложна система от пещерни тунели, големи и малки зали. Входът на пещерата е открит през лятото на 1941 година от овчаря Стоян Спасов. Тя е втора сред най-дългите пещери в България с обща дължина на галериите 13 437 m и с относително постоянна през цялата година температура (14°C).

Манастир “Света Марина”

Църквата Света Марина
Цена: ??.00лв./?? euro (с изчакване до 90мин.)
Манастирът “Св. Марина” е разположен в близост до с. Каран Върбовка на 22 км от гр. Две Могили и на около 55 км. от гр. Русе. Според преданията, манастирът е основан през Второто българско царство и съществува до падането на България под османско владичество. В днешно време Каранвърбовският девически манастир е постоянно действащ. Манастирската църква е построена през 1890г., и тогава аязмото било оформен като кладенец. Смята се, че водата от него е лековита.

Исторически хълм – крепост „Царевец”

Царевец-хълм във Велико Търново
Цена: 130.00лв./65 euro (с изчакване до 120мин.)
Крепостта Царевец е разположена на хълма Царевец в самия център на град Велико Търново. Тя е един от най-посещаваните туристически обекти България. Това е била главната българска крепост по време на Второто българско царство (1185-1393), когато Търново е столица на царството. Аудио-светлинният спектакъл „Звук и светлина”, чийто декор е крепостта Царевец, е съвкупност от драматична музика, разноцветни светлини, лазери и църковни камбани, събрани в едно, разказвващи славната и трагична история на Второто българско царство – моменти от българската история, битките срещу османските орди, годините на османско владичество, Възраждането, революционното движение и Освобождението на България.

Исторически хълм – крепост „Царевец” + „Арбанаси”

Село Арбанаси до Велико Търново
Цена: 150.00лв./ 75 euro (с изчакване до 180мин.)
Старинното селище Арбанаси се намира на около 4 км от Велико Търново с изглед към хълма Царевец. В селото са запазени множество къщи, 5 църкви и 2 манастира със старинна резба, вътрешна украса и живопис, датиращи от 16-17 век. Селището е основано през 14 в. от български боляри и достига икономическото си развитие до края на 18-ти век. Видни търговски фамилии практикуват златарството и медникарството.

Крушунски водопади

Крушунските водопади
Цена: ??.00лв./?? euro (с изчакване до 90мин.)
Крушунски водопади се намират до село Крушуна, област Ловеч. Те са най-голямата травертинова каскада в България. Екопътеката покрай водопадите минава покрай повечето интересни водопади, езерца и земни форми. Наблизо се намира и Деветашката пещера. Реката на водопадите се нарича Маарата и извира от пещерата в горната част на екопътеката. Така се нарича и цялата местност, обявена за природен парк.

Ботаническа градина, Балчик

Ботаническа градина до град Балчик
Цена: ??.00лв./?? euro (с изчакване до 90мин.)
Създадена е през 1955 г. Днес тя се простира на площ от около 65 дка. Градината разполага с втората по големина колекция от едрогабаритни кактуси в Европа. Голяма част от територията ѝ е със статут на защитена местност. Ботаническата градина е специализирана в развитието на колекции от тропични и субтропични и други уникални растения. Броят на растителните видове, отглеждани в градината, надхвърля 2 500.

Екскурзии в Букурещ

 

Забележителности

Дворецът на парламента (Palatul Parlamentului)
Дворецът на парламента. Palatul Parlamentului
Една от основните забележителности, която задължително трябва да се посети в Букурещ е дворецът на парламента. Това е най-голямата парламентарна сграда в света (и една от най-големите сгради изобщо). Сградата е завещание от бившия диктатор Николае Чаушеску. Екскурзионните обиколки са с продължителност на часове, а туристите успяват да разгледат само малка част от три милиона квадратни метра (повече от хиляда стаи). Тоновете мрамор, дърво и злато са използвани в строителството на сградата през 80-те години на миналия век – време, когато обикновените хора в Румъния се стремят да се справят с кризата. Чаусеску и неговата съпруга, Елена, имат основна роля в строителството. Първоначалната идея за сградата е била тя да бъде домакин на президентските служби и Централния комитет на Румънската комунистическа партия, но никога не е била завършена.
Дворецът “Примавери”Palatul Primaverii
Дворецът Примавери. Palatul Primaverii
Бивша резиденция на румънския диктатор Николае Чаушеско. Построен през 60-те години и известен с кодовото име P50 по време на комунистическия период. Дворецът разполага с 80 стаи и служи като дом на Чаушеску в продължение на почти две десетилетия. За резервиране на посещение е нужна резервация поне един ден предварително. от уебсайта на двореца.
Триумфалната арка (Arcul de Triumf)
Триумфалната арка. Arcul de Triumf
Триумфалната арка се намира в северната част на Букурещ. Първоначално тя е построена от дърво след като Румъния получава своята независимост през 1878 г. Натоящата арка е проектирана през 1935 г. от Петер Антонеску с бетонна конструкция, върху височина 25 метра. Дъгата има стълбище, което позволява на посетителите да се изкачват на терасата на върха на паметника, но само по време на националните празници на Румъния.
Улица Липскани (Strada Lipscani)
Улица Липскани. Strada Lipscani
Липскани е улица, която от Средновековието до началото на XIX век е най-важната търговска зона на града. Тя е кръстена на Лайпциг, тъй като това е произходът на много от стоките, които могат да бъдат намерени на главната улица. Думата lipscan означава “търговец, който носи стоките си от Западна Европа”. Днес на улицата има художествени галерии, антикварни магазини, магазини за книги и подаръци и ресторанти.
Площад на революцията (Piata Revolutiei)
Площад на революцията. Piata Revolutiei
Преди около четвърт век бившият комунистически диктатор Николае Чеушеску и съпругата му Елена са свалени след драматично, седмично въстание в цялата страна, в което загиват хиляди румънци. Това е ключов момент в историческия преход на Румъния към демокрацията. Някои от най-кървавите битки се провеждат на площада на революцията. От балкона в предната част на сградата, Чеушеску дава своя последна реч пред нацията на 21 декември 1989 г.
Румънския атенеум (Ateneul Roman)
Румънския атенеум. Ateneul Roman
Румънският Атенеум е концертна зала в центъра на Букурещ. Таванът на концертната зала е украсен с антропоморфни и животински мотиви, вдъхновени от румънските народни приказки. Дългият 75 метра фреско, рисуван върху кръглата стена на концертната зала, илюстрира 25 от най-значимите събития в румънската история. Днес тя е дом на филмовия оркестър “Джордж Енеску” и обикновено се отваря само по време на концерти.

Музеи и театри

Национален художествен музей (Muzeul National de Arta)
Бивш кралски дворец, построен през 1812 г. като частен дом на заможния търговец Динику Голеску. В него се помещава най-голямата и най-впечатляващата колекция на изкуството. Когато синовете на Динику Голеску претърпяват финансова криза, те са принудени да продадат сградата на държавата, която извършва огромни промени, добавяйки нови крила. През 1859 г. сградата става кралска резиденция. Въпреки, че е реконструирана през 30-те години на XX век, сградата, която се вижда днес, е оригиналната. Има две постоянни галерии, разделени на три етажа от основната сграда. Националното изкуство (разделено на средновековно румънско изкуство – с икони, издълбани олтари, илюстрирани ръкописи и библии и фрагменти от стенописи и съвременно румънско изкуство, с добре представени от всички най-велики художници от 20-ти век в Румъния, включително Теодор Аман, Константин Бранчуси, Георге Патрашку и Георге Татареску); и европейската живопис и скулптура, която е домакин на изискана колекция от стари европейски майстори от всички големи училища. За разглеждане на двореца не е нужна предварителна регистрация.
Националния исторически музей (Muzeul National de Istorie)
Красивата неокласическа сграда, в която се помещава Националният исторически музей в Румъния, е построена в периода 1894-1900 г. по дизайна на местния архитект Александру Сувавлеску. Първоначално тя служи като седалище на румънската пощенска служба до 1970 г.
Музей на румънските селяни (Muzeul Taranului Roman)
Музей на еврейската история (Muzeul de Istorie al Evreilor din Romania)
Природонаучен музей “Григоре Антипа” (Muzeul de Istorie Naturală Grigore Antipa)
Музеят съдържа експонати (включително юрски скелети), които са интересни за децата и техните родители. Има интерактивни дисплеи, както и 3D филми, изкуствени пещери и – в сутерена – задълбочен наръчник за невероятното количество животински и растителен живот, роден в Румъния. Сградата е построена през 1908 г. по поръчка на забележителен румънски натуралист Григоре Антипа, който след това създава и управлява музея почти пет десетилетия до смъртта му през 1944 г.
Официален сайт
Музеят на историята и изкуството (Muzeul Municipiului Bucuresti)
Музей на селото (Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti)
Музеят е снован с през 1936 г. и покрива около 15 хектара на брега на езерото Херасту. Той е един от най-големите открити музеи на Балканите. Има над 60 оригинални къщи, ферми, вятърни мелници, водни мелници и църкви от всички исторически райони на Румъния: Трансилвания, Олтения, Добруджа и Молдова. Повечето от къщите датират от средата на 19-ти век, но има и такива, които датират още от 1775 г. Музеят разполага с голям сувенирен магазин и щанд, в който се продават традиционни румънски сладкиши.
Официален сайт
Национален театър Букурещ (Teatrul Naţional “Ion Luca Caragiale” Bucureşti)

Църкви и манастири

Стария княжески съд и църква (Palatul si Biserica Curtea Veche)